VIZSGÁLATOK

A különböző típusú és súlyossági fokozatú mozgásszervi panaszok kezelésénél  legfontosabb a minél pontosabb diagnózis felállítása, főleg erős, elhúzódó, vagy recidiváló, különösen neurológiai tünetekkel járó derékfájdalom esetében.

Mi a legfontosabb teendő? Ki kell zárni a nem mozgásszervi eredet lehetőségét (pl.tumor, metabolikus csontbetegség).

Ezért szükség lehet  kiegészítő laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokra.

Legtöbb esetben elég a hagyományos röntgen vizsgálat, az esetek kis százalékában egyéb képalkotó vizsgálat is javasolt.

Ezek a vizsgálatok külső helyszínen történnek, a vizsgálaton megbeszélésre kerül a javaslatuk és szükség szerint, a páciens kérésére a vizsgálat megszervezése közeli vizsgálati helyszíneken.

Képalkotó vizsgálatok:

 • MR vizsgálatok

  Az MR diagnosztika manapság már az orvostudomány olyan speciális eszközévé vált, ami nagyban segíti az orvost a diagnózis felállításában és a terápia meghatározásában. Ez a vizsgálat jelenleg a legpontosabb képalkotó eljárás a gerinc és  ízületek diagnosztikájában is, csakúgy, mint az idegrendszerében

 • Csontritkulás vizsgálat

  Az osteoporosis helyes diagnosztikája és eredményes kezelése szempontjából kiemelt fontosságú a csontsűrűség vizsgálatának elvégzése, amely denzitometriás készülékkel az ODM laboratóriumban történik. A csontritkulásban szenvedők számára a kezelés eredményességét az ismételt csontsűrűség méréssel tudjuk ellenőrizni.

 • CT vizsgálatok

  CT berendezés vékony, síkszerű röntgensugár nyalábokat bocsát ki, melyek a  vizsgált testben részben elnyelődnek. A CT vizsgálat minden szervről képes nagyon pontos és nagy felbontású képet adni. Nagy előnye, hogy nem vetülnek össze a szervek, mint a hagyományos röntgen vizsgálatnál, így sokkal pontosabban elkülöníthetők egymástól, így kóros elváltozások már sokkal hamarabb kimutathatók.

 • Ízületi és lágyrész Ultrahang vizsgálat
 •  Röntgen vizsgálatok

  A röntgen alkalmas a csonttörések, csontfertőzések, ízületi ficamok, ízületkopás, gerinc deformitások kimutatására. Vizsgálható vele a tüdő, bizonyos lágyszövetek.

 • Mammográfia
  Főként váll panaszok kapcsán kérünk mammográfiás vizsgálatot.