KONZÍLIUM KÉRÉSE,MEGSZERVEZÉSE

konzilium

A vizsgálat során, illetve a terápia felállításában felmerülnek különböző szakterületi kérdések, amelyek megszervezésre kerülnek a különböző konzultánsokkal:

neurológia, gerincsebészet, ortopédia, belgyógyászat területekre irányítom pácienseimet.

A mozgásszervi betegségek egyik, s talán a legjellemzőbb tünete a fájdalom. Fontos azonban annak ismerete, hogy a mozgatórendszer területén jelentkező fájdalom nem minden esetben mozgásszervi eredetű, hanem különféle belgyógyászati ,jó vagy  rossz indulatú betegségek is okozhatják. Ezen kisugárzó tünetek ismerete és helyes értékelése a mögötte meghúzódó belgyógyászati betegség korai felismerését s kezelését eredményezheti.

A leggyakoribb belgyógyászati betegségek, melyek mozgásszervekre lokalizált tünetek formájában is megjelennek.

  1. Vállba, karba, lapockába sugárzó fájdalmat provokál a szívinfarktus, a koronáriák keringési zavara, a tüdőembólia.
  2. Vállövre, lapockatájékra sugárzó fájdalmat okoznak az epeutak betegségei.
  3. Intenzív hát-, s néha derékfájdalmat okoznak a gyomor és nyombél fekélyei, valamint a hasnyálmirigy betegségei.
  4. Azonos oldali derékfájdalmat okozhatnak a vesebetegségek.
  5. Keresztcsonti, fartájéki, combba sugárzó fájdalmat a nőgyógyászati betegségek provokálhatnak.

Sajnos nem ritka az sem, hogy valamely daganatos betegség, pl. tüdődaganat mozgásszervi tüneteket, akár sokízületi gyulladáshoz hasonló elváltozást is okozhat.

A krónikus bélbetegséghez vagy felszívódási zavarhoz egy, több vagy akár sok ízületet is érintő gyulladásos betegség is társul.

Különféle kórokozók – baktériumok, vírusok, gombák – nem direkt fertőzés útján, hanem úgynevezett második betegségként, bizonyos idő elteltével ízületi gyulladásokat okozhatnak.

A vérképző szerv betegségei szintén kezdődhetnek ízületi gyulladással. A hemofília (vérzékenység) első tünete gyakorta az ízületek bevérzése.

Amennyiben a tünetek és vizsgálatok nem támasztják alá a konzervatív mozgásterápia beállítását vagy folytatását, úgy sebészeti (ortopédia, gerincsebészet) konzílum felé irányítom a páciensem.

Ennek fényében érthető milyen fontos felismerni és eldönteni, hogy a mozgásszervi fájdalom tisztázása miatt konzíliumot kérünk vagy nem.