GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZÖK

A gyógyászati segédeszközök a beteg jó egészségi állapotát, jó közérzetét és mozgásképességét próbálják meg visszaállítani a rehabilitációs szakemberek javaslatai és tanácsai mentén.

A mozgásszervrendszert számos hatás érheti mely eltéríti a természetes működésétől. Egyes területeken jelentkező problémák kihatással lehetnek egész testünkre. Érdemes a tünetek észlelésekor, mihamarabb kezelni a jelentkező problémát, hogy korai stádiumban sikerüljön megállítani az egészségkárosodást.

Az ortézisek külső támogatást nyújtanak a test számára, így enyhítve a mozgásszervi rendellenességgel járó kellemetlenségeket. Funkciójukat tekintve rögzíthetnek, támaszthatnak, tehermentesíthetnek, hosszkülönbséget egyenlíthetnek ki és korrigálhatnak. Segítségükkel megelőzhető, mérsékelhető vagy megakadályozható a mozgásszervrendszert érő károsodás, elváltozás.

Az ortézisek krónikus betegségek, szalagok, ízületi és csontsérülések esetén védik, tehermentesítik vagy éppen stabilizálják a sérült testrészt, amellyel segítik a gyógyulást.

Ezek lehetnek:

  • méretosorozatos ortézisek (pl. derékortézis, csuklóortézis)
  • ortézisek sportoláshoz
  • stroke utáni rehabilitációs ortézisek
  • adaptív ortézisek

Mozgásszervi rehabilitációs szakrendelésemen  lehetőség van a tb támogatott segédeszközök felírására is a hatályos jogszabályok szerint.